Thursday 12 April 2012

Umai

Resepi pembuka tirai yang saya akan kongsikan adalah satu resepi tradisi bangsa saya, iaitu kaum Melanau. Resepi tradisi ni namanya "Umai". Bahan-bahan utamanya bergantung kepada masing-masing, boleh menggunakan ikan perang atau tenggiri, udang atau obor-obor. Kalau nak guna obor-obor, berhati-hati lah, takut ada alergik pula.


Bahan utama :
Udang / Obor-obor / Ikan perang atau tenggiri

Bahan-bahan lain :
3 Ulas bawang merah
Sebiji bawang besar
5 biji cili padi
5 biji limau nipis
Sedikit garam
1 sudu teh gula
Segenggam kacang tanah yang sudah digoreng

Cara membuatnya :

1. Buangkan kulit udang / hiris kecil obor-obor/ Hiriskan ikan kepada keping-keping kecil (buangkan tulang)
2. Masukkan bahan utama tadi ke dalam bekas atau mangkuk
3. Hiriskan nipis bawang merah dan bawang besar. Masukkan bersama bahan utama tadi.
4. Cili padi, garam dan gula ditumbuk halus. Masukkan ke dalam mangkuk.
5. Tumbukkan kacang tanah dan gaulkan bersama bahan-bahan lain.
6. Tapiskan air limau nipis dan masukkan ke dalam bahan-bahan tadi.
7. Gaulkan rata dan tunggu beberapa ketika.
8. Rasa dan tambahkan garam / gula / air limau mengikut kesesuaian.

Selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment