Saturday 14 April 2012

Sambal Belacan Sarawak

Hari ni, masa untuk ulam-ulam. Talking about ulam-ulam..yang menjadi main dish nya adalah sambal belacan nya. Sambal belacan, resepi dari mama saya nie memang faveret all time dari dulu lagi..



Bahan :

1 inci Belacan (suka Belacan dari Bintulu..sebab sodap)
2 biji limau nipis
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi (boleh tambah ikut kemampuan menahan pedas)
segenggam ikan bilis
sedikit gula

Caranya :

1. Tumbukkan cili padi, sedikit gula, bawang merah, bwang putih, belacan dan ikan bilis.
2. Setelah selesai, letak dalam mangkuk dan picitkan limau nipis.
3. Sedia untuk di makan bersama ulam kacang botor / pegaga/ ulam raja / kacang panjang / timun dan sebagainya.

1 comments:

  1. Leave my shot alone yuck go back to cooking school looks like slop..
    One onk

    ReplyDelete