Friday 20 April 2012

Ambal Masak Kicap

Resepi hari ini ialah Ambal Masak Kicap, pertama kali saya try masak. Rasanya okay. Not bad gak ambal nie. Kalo tak tau apa itu ambal.. ada gambar di bawah nie :


Bahan-bahan :

2 batang serai (di ketuk)
Sebiji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
Kicap
2 biji cili padi
1 inci halia
Daun bawang (untuk ditabur)


Cara memasak :

1. Masukkan bawang putih dan halia yang telah dihiris. Diikuti oleh serai. Tumis sehingga berbau wangi yang sedap.
2. Masukkan bawang merah. 
3. Masukkan Cili api dan diikuti oleh kicap. Kemudian add in sedikit air.
4. Masukkan ambal. Gaulkan.
5. Tambahkan gula atau garam mengikut selera dan  dan tunggu sehingga masak.
6. Hidangkan dengan taburan daun bawang di atasnya.

* Boleh sediakan cili yang diblended, kicap dan limau nipis sebagai cicah (kalau nak extra flavor)

Selamat menjamu selera...






2 comments:

  1. Ni info nya : :)

    Siput buluh atau juga dikenali sebagi siput pahat-pahat, atau ambal (Sabah/Sarawak) adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.

    Siput buluh merupakan siput bercengkerang memanjang itu mudah diperoleh di kawasan pantai berlumpur di Malaysia, terutama di Terengganu, Selangor, dan Sabah dan dijadikan sumber pendapatan oleh golongan nelayan. (internet source)

    ReplyDelete