Bahan utama :
Udang / Obor-obor / Ikan perang atau tenggiri
Bahan-bahan lain :
Bahan-bahan lain :
3 Ulas bawang merah
Sebiji bawang besar
5 biji cili padi
5 biji limau nipis
Sedikit garam
1 sudu teh gula
Segenggam kacang tanah yang sudah digoreng
Cara membuatnya :
1. Buangkan kulit udang / hiris kecil obor-obor/ Hiriskan ikan kepada keping-keping kecil (buangkan tulang)
2. Masukkan bahan utama tadi ke dalam bekas atau mangkuk
3. Hiriskan nipis bawang merah dan bawang besar. Masukkan bersama bahan utama tadi.
4. Cili padi, garam dan gula ditumbuk halus. Masukkan ke dalam mangkuk.
5. Tumbukkan kacang tanah dan gaulkan bersama bahan-bahan lain.
6. Tapiskan air limau nipis dan masukkan ke dalam bahan-bahan tadi.
7. Gaulkan rata dan tunggu beberapa ketika.
8. Rasa dan tambahkan garam / gula / air limau mengikut kesesuaian.
Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment